Det nærmer seg VM i Strømstad og her skal vi bli litt bedre kjent med preO, som er øvelsen Sigurd skal delta i på VM.
Det skal konkurreres i tre øvelser: preO, tempO og stafett. Sigurd forklarer øvelsene slik:
PreO er den opprinnelige øvelsen som har eksistert i snart 40 år. Den går ut på at vi går en trasè eller runde på sti/veg og løser kartlesingsoppgaver på siden av vegen/stien. På kartet har vi trykt på mellom 20 og 30 vanlige o-poster med vanlige postbeskrivelser. For hver av disse postene er det plassert ut fra 1 til 5 skjermer i terrenget som vi ser fra stien/vegen. Vår oppgave er da å bestemme hvilken av disse skjermene som er plassert på riktig sted i henhold til postbeskrivelse og ringsentrum. På noen av postene er det ingen av skjermene som er plassert riktig. Og marginene kan være ganske små, kanskje bare 2 meter mellom skjermene og disse kan henge fra 10 til 300 meter unna der vi går. Vi avgir svar for hver post ved å klippe med stifteklemme i startkort. Vi får en makstid på løypa som vi må holde oss under. Den regnes ut slik at vi får 3 minutter pr. post og 3 minutter for hver 100 meter vi skal gå. Det betyr at vi må holde full konsentrasjon i et par timer sammenhengende.
For å skille utøvere som ender på lik poengsum legges det inn en tidspost eller to. Da kommer vi inn i et nytt terrengområde uten kart. Blir plassert i en stol hvor vi ser 6 skjermer, får utlevert 2 til 3 kart med en post på hvert kart som vi skal løse og svare på så fort som mulig. Svarer du feil får du tidstillegg. Den som svarer riktig på kortest tid vinner. Her er de beste ofte nede på 4-5 sekunder pr. oppgave.
I VM går preO-konkurransen over to dager hvor sammenlagt resultat gir resultatlista. Vi skal gå i to ganske forskjellige terrengtyper og skal til sammen løse 49 poster pluss 2×3 tidsposter.
TempO-øvelsen er preO-sportens sprint. Den består av kun tidsposter hvor tiden du bruker på å løse oppgavene pluss tilleggstid for feil svar summeres for hver stasjon du er innom. Den med kortest totaltid vinner. Her gjelder det om å være 101 % konsentrert og lynkjapp i hue. Her har ungdommen et fortrinn på oss gamle, trege. Det som gjør at tempO er enda mer krevende enn de vanlige tidspostene er at det forekommer noen zero-poster, altså at ingen skjerm er plassert riktig, men bare i nærheten av riktig detalj.
I VM går vi først kvalifisering på formiddagen med 4 stasjoner med 5 oppgaver på hver. De 36 beste utøverne går til ettermiddagens finale som består av 5 stasjoner med 6 oppgaver på hver. Så går du til finalen skal du den dagen løse 50 krevende oppgaver og helst ikke bruke mer enn en 7-8 sekunder i snitt på hver. Og så skal du jo da helst svare riktig på de fleste også da.
Stafetten avvikles som en vanlig o-stafett med 3 utøvere på hvert lag. Hele laget skal løse til sammen 21 preO-poster. Laget har en makstid å holde seg til men kan fordele den tiden mellom seg etter eget ønske. Det er vanlig fellesstart på 1. etappe. Startutøveren velger da ut 7 poster å løse, løser disse og kommer inn og veksler ut 2. etappeutøveren. Denne løser da 7 nye poster før ankermannen sendes ut for å løse de 7 gjenværende postene. Etter endt etappe går hver utøver videre til en tempO-stasjon med 5 oppgaver. Resultatlisten regnes da ut etter en bestemt formel hvor resultatet for preO-delen og tempO-delen legges sammen for alle tre deltagerne på laget.
Etter denne forklaringen håper vi flere skjønner hva preO dreier seg om, og det virker som en spennende idrett. Ikke rart Sigurd synes det er artig! Flink er han også, da han i år deltar i VM for andre gang. I fjor var han i Kroatia, i år er det Strømstad som gjelder. Han var også med i EM i Tsjekkia i vår. Med konkurransedeltakelse kommer også erfaring og i tillegg til mesterskap har han også skaffet seg dette ved å delta på flere preOkonkurranser i Sverige. Dermed er han godt rustet før årets mesterskap. «Terrengtypen i VM bør passe meg bra,» sier Sigurd. Det er naturlig å spørre om han har noen forventinger og mål for VM-uka. «I tempO har jeg kun ambisjoner om å kvalifisere meg til finalen, da jeg er litt for treig til å hevde meg i toppen i denne øvelsen.» TempO åpner mesterskapet tirsdag 23.august. Onsdag og fredag er det klart for preO og der er ambisjonsnivået litt høyere: «Her bør jeg være god nok til å komme topp 10 og helst inn på diplomplass, altså topp 6. Men da må konsentrasjonen være på topp i to ganger to timer slik at jeg ikke gjør unødvendige feil,» sier Sigurd. Stafetten går lørdag og avslutter mesterskapet. Her har Norge et godt lag som kan komme på pallen om alle presterer på toppnivå. Med andre ord ligger det an til ei spennende konkurranseuke i Sverige.
Sigurd har også en sønn som skal delta i VM. Magne er klar for både langdistanse, mellomdistanse og stafett. Etter en god vårsesong med EM-sølv på langdistanse i Tsjekkia blir det spennende å følge med på VM på «hjemmebane», ikke langt fra Halden hvor Magne bor og trener til daglig. Med både Sigurd og Magne som deltakere på VM blir de historiske: ingen far og sønn har tidligere deltatt i samme verdensmesterskap. «Det at Magne og jeg nå blir historiske som første far/sønn i samme VM betyr selvsagt veldig mye for meg. Men som far er jeg selvsagt minst like opptatt av at Magne skal få gode opplevelser under VM som at jeg selv skal få det. Jeg ser helt klart at jeg kommer til å få et problem med å konsentrere meg om mine egne oppgaver uten å tenke for mye på hans øvelser. Men heldigvis skal ikke han konkurrere de to dagene jeg går preO og jeg skal ikke konkurrere den dagen han løper langdistansen. Så da håper jeg at vi ikke forstyrrer hverandres tanker og konsentrasjon for mye.»
Har du ikke bestemt deg for hvor du skal tilbringe dagene 20.-27.august? Da kan vi anbefale en tur over grensa til Sverige for å se på VM og delta på publikumsløpene ROC (Rocky Orienteering Circus). «Når VM i orientering nå går helt inntil den norske grensen burde jo de fleste norske o-løpere stille opp der som heiagjeng og samtidig kombinere det med å løpe noen av publikumsløpene. Og når Løten nå har to deltagere (pluss lagleder Marianne) så burde jo selvsagt de fleste i Løten stille opp for å oppleve et VM som jeg er sikker på at svenskene kommer til å lage en storstilt o-fest av. Derfor er det utrolig dumt at Hedmark o-krets legger sitt KM til VM`s avslutningshelg. Men hadde det vært meg som skulle vært tilskuer så hadde jeg selvsagt droppet KM og reist nedover til Strømstad for å oppleve de 3 siste dagene av VM-festen. KM kan en jo løpe hvert år, mens VM går i nærområdet bare en sjelden gang,» sier Sigurd. Dermed er oppfordringen klar: ta deg en tur til Strømstad og bli med på folkefesten! Påmeldingsfristen til publikumsløpene er i kveld.